Een muurschildering zelf maken, je doet het zo!

Je hebt een kale, saaie muur en wilt iets origineels? Lees dan snel verder. Een muurschildering zelf maken kan een mooie oplossing zijn, maar hoe ga je te werk?

Waar begin je bij een muurschildering zelf maken

Posca stiften
Posca stiften voor strakke lijnen bij een muurschildering maken

Voor de echte creatieve ‘die hards’ heb ik hier een lijst met goede tips als je zelf een muurschildering wilt maken. In mijn ervaring met een muurschildering laten maken, kan ik je als geen ander vertellen wat je moet weten voor je begint. Een paar belangrijke punten die je moet weten het maken van een muurschildering;

 1. Het type ondergrond kan divers zijn; van egaal glad, spachtelputz, stucwerk, tot glasvezelbehang of baksteen.
  Voor het mooiste resultaat, is een egaal gladde muur verreweg de beste ondergrond van allemaal.
  Zorg dat de ondergrond glad is en dat de eventuele muurverf al minimaal 48 uur droog is. Ook is het van belang dat ondergrond schoon en vetvrij is. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn portretten en schilderijen misschien een goed alternatief.
 2. Gebruik alleen verf op waterbasis, zoals acrylverf (zoals Amsterdam acylics, wat je bij heel veel hobby- en schilderswinkels kunt vinden). Andere merken die ik ook zeker kan aanraden zijn; Posca en Molotow. Deze laatste zijn eigenlijk graffiti merken, met weinig geuroverlast. Daarnaast geven de grafitti stiften van posca en molotow razendsnel een haarscherp resultaat, zijn snel droog en geven geen druipers. Ideaal als je echt snel scherpe lijnen op een gladde muur wilt.
 3. Mocht je geen vaste hand hebben kun je het beste tape en sjablonen gebruiken. Voor strakke, hoekige vormen is het gebruik van schildertape dan ook aan te raden. Voor wat meer ronde vormen, kun je sjablonen gebruiken.
 4. Kijk uit dat je kwasten niet te nat zijn (dit geeft druipers). Je zult merken dat de kracht van een goede muurschildering ligt in de details. Probeer dus meerdere soorten kwasten uit. Je zult vanzelf merken wat je het beste ligt. Voor strakke lijnen op een gladde ondergrond, gebruik je misschien liever grafitti stiften. Deze geven een haarfijn resultaat zonder druipers.
 5. Donkere kleuren vragen voorzichtigheid. Donkere kleuren kunnen namelijk nogal prominent aanwezig zijn en al snel de balans in je ontwerp verstoren. Zeker in een muurschildering voor kinderkamer.
 6. Voor vervaging dep je het beste met een simpele schuurspons. Dit moet je niet met teveel water doen, maar licht vochtig en dan lichtjes de andere kleurtint erop deppen. Mocht je nu echt veel ruimte – en het lef hebben – Dan is de nevel van een spuitbus ook een goed alternatief. Dek van tevoren wel even af waar je niet wil daar de nevel op terecht komt.
 7. Als je een beamer (of projector) hebt, kun je je ontwerp op de muur projecteren. Je kunt Word, of paint gebruiken om je ontwerp perfect weer te geven en aan te passen. Heb je iets wat je helemaal te gek vind, kun je lichtjes met een potlood over de vormen aftekenen en over deze lijntjes vervolgens heen stijken met een droge kwast. Begin eerst met de omtreklijnen en kleur daarna het geheel in. Zo heb je enigzins gemakkelijk toch een mooi ontwerp wat je zelf gemaakt hebt.  Houd de potloodlijntjes zo minimaal en dun mogelijk zodat ze gemakkelijk uit te gummen zijn als de muurschildering af is.
Molotow grafitti
Molotow grafitti – ideaal voor een grafitti muurschilng te maken

Waar moet je op letten bij een muurschildering zelf maken?

 • Bij een full-colour muurschildering maken heb je minimaal een stuk of 8 tot 10 verschillende kleuren verf nodig. En zelfs dan nog kan het zijn dat de kleur die jij wilt er niet bij zit. Zorg dat je een beetje kennis hebt van het mengen van kleuren voordat je aan de muurschildering begint. Gebruik ook zoals eerder gezegd, meerdere kwasten en meer verschillende types. Durf te experimenteren!
 • Verwacht niet binnen snel klaar te zijn, een goede muurschildering vergt geduld! Bekijk je werk zo nu en dan eens vanaf een afstand, voor de gehele indruk te krijgen. Ik ben regelmatig toch wel een groot deel van de dag kwijt aan het maken van een muurschildering voor bijvoorbeeld een woonkamer.
 • Als het resultaat tegenvalt, is het soms lastig om de originele kleur van de muur weer terug te krijgen. Houd er rekening mee dat vooral op donkere kleuren er soms wel 3 lagen muurverf nodig zijn om te dekken!
 • Het zelf maken van een muurschildering is geheel op eigen risico. Indien het niet door Swid’art uitgevoerd is, is Swid’art niet aansprakelijk (ook niet aan de hand van deze instructies) voor de eventuele gevolgen.

Lijkt het je toch nog teveel gedoe? geen probleem! Swid’art heeft al ruim 5 jaar ervaring in een muurschildering maken.

Waarom zou je de muurschildering door Swid’art te laten doen?

 1. Kwaliteitsgarantie; gegarandeerd mooi werk, waar met de volste passie aan gewerkt wordt!
 2. Ik ben vrij snel klaar, meestal binnen een dag
 3. Geen rommel; ik laat alles schoon achter als de schildering voltooid is.
 4. Omdat er gewerkt wordt met materiaal dat op waterbasis is, is geuroverlast minimaal en is het werk snel droog.
 5. Zeer veel teken- en schilder ervaring met heel veel verschillende stijlen
 6. Scherp geprijsd; mijn prijs is inclusief materiaalkosten en BTW (excl. reiskosten en eventuele parkeerkosten)
 7. Voor ondernemers: BTW aftrekbaar
 8. Duidelijke afspraken en volledig transparant; Je weet vooraf al waar je aan toe bent, dus geen verrassingen achteraf!
Amsterdam acrylics
Ideaal voor een muurschilder zelf maken: Reukloze acrylverf bij veel hobby- en schilderwinkels te koop.

Een muurschildering zelf maken? Altijd op maat!

Een muurschildering maken bij Swid’art, is een muurschildering van kwaliteit met de puurste passie. Vooraf wordt bekeken wat je wensen zijn, welke uitstraling je wenst te hebben in welke stijl. Je hebt hier volledig de vrije hand in. Of je nu een speelde kinderuitstraling wilt, of juist een schildering wilt van dieren, bomen, natuur of mensen; alles is mogelijk! Een muurschildering maken is altijd maatwerk en een samenwerking, waarin ik mijn klanten graag van begin tot eind bij betrek. Ik ben duidelijk over de mogelijkheden zodat je naderhand geen onaangename verrassingen aan treft. En.. Lijkt het je al leuk om een muurschildering te laten maken door Swid’art?

Een muurschildering zelf maken door Swid’art?

Om u een richtprijs te geven; kleine muurschilderingen zijn mogelijk van vanaf € 150,- inclusief btw. De prijs kan variëren door de grootte van de muurschildering, de ondergrond en details. Wil je een aparte muurschildering door Yvo Swider laten maken voor bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer, werkruimte of de kinderkamer? Neem dan contact met me op!

Indien u vragen heeft, kunt u altijd onderstaand contactformulier invullen.
Wilt u liever zelf contact opnemen? Bel dan naar: 06 – 305 808 14.

[contact-form-7 id=”335″ title=”Contactformulier 1″]