Een muurschildering zelf maken, je doet het zo!

Heb je een saaie muur, waar je geen raad mee weet?
Een muurschildering zelf maken kan een leuke oplossing zijn!

Een muurschildering zelf maken, waar begin je?

Je zult ongetwijfeld veel vragen hebben; Welke ondergrond is geschikt? Welke verf kan ik het beste in welke situatie gebruiken? Hoe zorg ik voor balans in mijn ontwerp? In mijn ervaring met een muurschildering laten maken, kan ik je als geen ander vertellen wat je moet weten voor je begint. Ik zal beginnen bij het meest eenvoudige, maar verreweg het belangrijkste; de ondergrond en verfsoort.

 • Het type ondergrond kan divers zijn; van egaal glad, spachtelputz, spuitwerk, stucwerk, tot glasvezelbehang of baksteen. In het geval van spachtelputz, stucwerk en spuitwerk, moet de muur eerst goed voorbehandeld zijn. Indien dit niet het geval is, herken je het direct. Voelt de muur droog, poreus en aan als schuurpapier? Dan eerst voorbehandelen, door voor te strijken en lakken met verf op waterbasis, zoals basis latex. Zorg dat de ondergrond schoon / vetvrij is en dat de eventuele muurverf al minimaal 48 uur droog is. Voor het mooiste resultaat, is een egaal gladde, voorbehandelde muur verreweg de beste ondergrond van allemaal.

  Mocht dit niet het geval zijn en is voorbehandelen teveel gedoe? Dan zijn portretten en schilderijen misschien een goed alternatief.
 • Voor binnen gebruik ik bijna altijd acrylverf  (zoals Amsterdam acylics, wat je bij heel veel hobby- en schilderswinkels kunt vinden). in combi soms met huisverf.
 • Voor buiten speciale acrylverf voor buiten, welke goed verkrijgbaar is bij bouwmarkten.
 • Spuitbussen van Molotow en Montana, zijn voor zowel binnen als buiten geschikt. Dit zijn eigenlijk graffiti merken op waterbasis, snel droog met weinig geuroverlast.
 • Een gladde muur? Daarbij een strak type muurschildering? Dan kan ik de markers van Markers van Molotow en Posca erg aanraden! Deze geven razendsnel een haarscherp resultaat, zijn snel droog en geven geen druipers. Ideaal als je echt snel scherpe lijnen wilt.

Een paar technische tips bij een muurschildering zelf maken

 • Geen vaste hand? Gebruik dan schildertape of sjablonen bij ronde vormen.
 • Kijk uit dat je kwasten niet te nat zijn (dit geeft druipers). Je zult merken dat de kracht van een goede muurschildering zelf maken ligt in de details. Verschillende details hebben weer andere kwasten nodig. Je hebt veel verschillende types kwasten. Rechte, ronde, schuine. Experimenteer en leer;  Je zult vanzelf merken wat je het beste ligt. Probeer eens meerdere soorten kwasten uit op een stukje papier, om te zien wat ze doen voor je aan een muur begint.
 • Afhankelijk van het ontwerp, heb je bij een muurschildering vaak een stuk of 8 tot 10 verschillende kleuren verf nodig. En zelfs dan nog kan het zijn dat de kleur die jij wilt er niet bij zit. Zorg dat je een beetje kennis hebt van het mengen van kleuren voordat je aan de muurschildering begint. Gebruik ook zoals eerder gezegd, meerdere kwasten en meer verschillende types.
 • Donkere kleuren vragen voorzichtigheid. Donkere kleuren kunnen namelijk nogal dominant aanwezig zijn en al snel de balans in je ontwerp verstoren. Zeker bij een muurschildering zelf maken in een kleinere ruimte. Een kleine ruimte gedijt het beste met een ontwerp waarbij de donkere kleuren iets lichter zijn en kleuren zelf wat lichter / rustiger zijn.
 • Voor vervaging dep je het beste met een simpele schuurspons. Dit moet je niet met teveel water doen, maar licht vochtig en dan lichtjes de andere kleurtint erop deppen. Mocht je nu echt veel ruimte – en het lef hebben – Dan is de nevel van een spuitbus ook een goed alternatief. Dek van tevoren wel even af waar je niet wil daar de nevel op terecht komt.
 • Als je een beamer (of projector) hebt, kun je je ontwerp op de muur projecteren. Je kunt Word, of Paint gebruiken om je ontwerp perfect weer te geven en aan te passen. Heb je iets wat je helemaal te gek vind, kun je lichtjes met een potlood over de vormen aftekenen en over deze lijntjes vervolgens heen strijken met een droge kwast. Begin eerst met de omtreklijnen en kleur daarna het geheel in. Zo wordt een muurschildering zelf maken enigszins gemakkelijk en heb je toch een mooi ontwerp wat je zelf gemaakt hebt. Houd de potloodlijntjes zo minimaal en dun mogelijk, zodat ze gemakkelijk uit te gummen zijn.

Waar let je verder nog op bij een muurschildering zelf maken?

 • Houdt rekening met vlakverdeling en perspectief, bij een muurschildering zelf maken; Loop regelmatig eens weg om je werk op afstand te bekijken. Zo kun je direct zien wat je aan moet passen, zodat je schildering net dat beetje extra krijgt!
 • Verwacht niet á la minute klaar te zijn; een muurschildering zelf maken vergt geduld. Ga dus vooral niet te gehaast te werk! Ik ben regelmatig toch wel een dag kwijt aan het maken van een muurschildering.
 • Bezuinig niet op kwaliteit van gereedschap en verf. Je betaald misschien meer, maar dat zie je ook in het werk terug.
 • Als het resultaat tegenvalt, is het soms lastig om de originele kleur van de muur weer terug te krijgen. Houd er rekening mee dat vooral bij donkere kleuren er soms wel meedere lagen muurverf nodig zijn om te dekken!
 • Een muurschildering zelf maken is geheel op eigen risico. Indien het niet door Swid’art uitgevoerd is, is Swid’art niet aansprakelijk (ook niet aan de hand van deze instructies) voor de eventuele gevolgen.

Twijfels? Laat een muurschildering maken door Swid’art!

Lijkt het je toch nog teveel gedoe? geen probleem! Swid’art heeft al ruim 5 jaar ervaring in een muurschildering maken. Vooraf wordt bekeken wat je wensen zijn, welke uitstraling je wenst te hebben en in welke stijl. Je hebt hier volledig de vrije hand in. Of je nu een speelde kinderlijke uitstraling wilt, of juist een schildering wilt van dieren, bomen, natuur of mensen; alles is mogelijk! Een muurschildering maken is altijd maatwerk en een samenwerking, waarin ik mijn klanten graag van begin tot eind bij betrek. Ik ben duidelijk over de mogelijkheden; geen verrassingen achteraf.

 1. Kwaliteitsgarantie; gegarandeerd mooi werk, waar met de volste passie aan gewerkt wordt!
 2. Ik ben meestal binnen een dag klaar.
 3. Vooraf kijken op de muur hoe je idee uitvalt? Dat kan, maar ook ter plekke ontwerpen aanpassen is geen probleem!
  Ik neem een beamer mee zodat ideeen direct zichtbaar zijn; Er is op die manier alle ruimte om het ontwerp ‘last minute’  nog op maat te maken. Hierin ben ik vrij flexibel; Mocht er toch iets veranderd moeten worden, pas ik dit gewoon ter plekke aan.
 4. Geen rommel; ik laat alles schoon achter als de schildering voltooid is.
 5. Omdat er gewerkt wordt met materiaal dat op waterbasis is, is geuroverlast minimaal en is het werk snel droog.
 6. Met ruim 5 jaar heb ik zeer veel teken- en schilder ervaring met heel veel verschillende stijlen en ondergronden
 7. Scherp geprijsd; mijn prijs is inclusief materiaalkosten en BTW (excl. reiskosten en eventuele parkeerkosten)
 8. Duidelijke afspraken en volledig transparant; Je weet vooraf al waar je aan toe bent, dus geen verrassingen achteraf!
 9. Ook op Zondag beschikbaar!

Neem vrijblijvend contact op

Om je een richtprijs te geven; kleine muurschilderingen zijn mogelijk van vanaf € 150,- inclusief btw. De prijs kan variëren door de grootte van de muurschildering, de ondergrond en details. Wil je een aparte muurschildering door Swid’art laten maken voor bijvoorbeeld je woonkamer, slaapkamer, werkruimte of de kinderkamer?
Vul dan vrijblijvend onderstaand contactformulier in voor meer info, of bel naar: 06 – 305 808 14.